NYHETSBREV

Hur går det med avslappningen!

Var är din andning just nu, när du läser veckans reflektionsbrev? Andas du med magen, lugna djupa härliga andetag, eller är det korta bröst andningar? Känn in, gör dig medveten och andas.

Vill i detta reflektionsbrev slå ett slag för avslappningsträning som kanske glömts bort i tider av mindfulness – medveten närvaro, och låta tankar komma, observera dem utan att värdera, och låt dem passera. I mindfulness gör man en body scanning där man går igenom hela kroppen för att bli mera kroppsmedveten. I avslappningsträningen spänner man varje muskel för att sedan känna kontrasten mellan en spänd och en avspänd muskel och avslappningen infinner sig i varje del av kroppen.

Avslappningsträning ger snabbare feedback och blir mera konkret och upplevelsebaserad eftersom du känner hur tung och skönt avslappnad du blir. När avslappningen infinner sig så sprider sig ett inre lugn i kroppen. När musklerna spänner sig för att sedan slappna av så ökar blodgenomströmningen och en värme sprider sig ut i din kropp och du känner ett skönt välbehag.

Prova att under dagen stanna upp och ta ett djupt andetag och låt luften långsamt sippra ut och tillåt dig att sjunka ner och du får en skön upplevelse samtidigt som dina spänningar, både medvetna och omedvetna löses upp och du får tillgång till mera energi. Energin hålls tillbaka i spända muskler och nu frigör du den både i kroppen och sinnet.

Man pratar mycket om att vara i stunden, i nuet, vara närvarande, vilket är viktigt och som även jag praktiserar. Man pratar inte så mycket om det lugna sinnet, lugnet inom oss, stillheten. Att skapa inre lugn som du kan göra på flera sätt tycker jag är väldigt viktigt och då är avslappningsträning ett sätt som jag vill påminna om i denna djungel av verktyg för att bli lyckligare.

Så prova ett djupt andetag och släpp taget, sjunk ner, känn tyngden i din kropp, sjunk ner, du sjunker ner, tillåter dig att bli tyngre och tyngre, sjunker ner, jag sjunker ner, Sjunker ner  – zzzzzzzzzzzzz – oj jag somnade visst till.


Lev med vetet
Gunnar

Ett oreflekterat liv är inte värt att leva
Sokrates

Här finns mer att utforska

Nyhetsbrev

Det känns rätt!

Lyssna till din magkänsla, har du säkert hört och prövat själv. Det sitter många nerver i magen och vi producerar mycket serotonin från magen. Det

Läs mer »
Nyhetsbrev

Blir du förstådd?

Vi människor, det mest sociala djuret på jorden, umgås med vänner, barn, kollegor, möter många andra, interagerar, kommunicerar, tolkar och agerar. Blir du förstådd, och förstår

Läs mer »