NYHETSBREV

Räcker det med kunskap?

Vi har lätt tillgång till information och kunskap i vår tid. Vi skaffar oss utbildningar, läser, går in på youtube, wikipedia och går på föredrag. Vi vet en hel del. Vi har kunskaper och vetskap.

Är det viktigt att ta hand om sig själv – ja, det är klart, får vi till svar. Hur tar vi hand om oss själva? Hur formar vi oss själva? Vi uppfostras av föräldrar, kamrater, skolan, kulturen och sedan får vi fostra oss själva desto äldre och mognare vi blir. Det är vårt ansvar.

Vi vet hur vi skulle kunna bli i bättre form både kroppsligt och mentalt. Vi skulle behöva få bättre kondition, bli smidigare, äta bättre, få bättre självförtroende, bättre koncentration, handlingskraft mm. Vad gör vi för att utveckla våra förmågor? – inte alltför mycket vill jag säga. Strindberg lär ha sagt – ”Livet är inget för amatörer” och på Drottninggatan står det – ”Det är synd om människan”. Synd innebär att vi missat vårt mål. Vi behöver stärka oss i vår karaktär, personlighet som det nu heter. Det kan vi göra och enligt forskning så går det relativt fort. Att sedan ändra sitt temperament tar längre tid men även det går. Visst är det fantastiskt!

När jag arbetar med idrottare som VET att det mentala är helt avgörande för att lyckas och nå topp resultat så blir jag förvånad när jag hör att de inte tränar strukturerat mentalt. Fysiskt tränar de 10 – 20 timmar per vecka. En del har sagt till mig att det mentala är minst 50% (en del menar att det är 90%) och när jag då frågar om de tränar lika mycket mentalt som de tränar fysiskt så tittar de ner i backen.

Det är dags för mental träning. Det du VET och har kunskap om behöver du inse och få insikt om, då sker förändring på djupet. Vi vet att vi skall dö men inser inte det eftersom vi fortsätter leva som vanligt och tar saker och ting för givet. Det är först när vi får en erfarenhet, egen upplevelse som vi i bästa fall vaknar och blir mer medvetna och inser vikten av handling, förändring. Vi får en insikt.

När du inser att dina målbilder som du inte bara pratar om och säger att du tänker på, blir mer av känslor i ditt sinne och inre bilder på riktigt, det är då som det verkligen händer något. Många vet att det är bra att känna tacksamhet och skriva tacksamhetsbok och det är sant. Vill du ha djupare förändring så behöver du också känna tacksamhet på riktigt, djupt inom dig. Det är känslorna som driver och formar oss.

Prova att fem minuter på morgon och kväll, innan du lägger dig att se inre bilder av dig när du svingar, åker slalom, slår en straff, sätter pucken i nättaket, är en sann lagspelare, gör ett serveäss eller ser dig själv väldigt fokuserad och känn känslan. Jag lovar när du gör det på det här sättet och införlivar hela målbilden inte bara i huvudet utan även i hjärtat och magen då kommer dina celler att forma den bilden till din verklighet och din kropp och sinne kommer att styra dig på ett omedvetet plan till dina mål.

Du kommer att behöva anstränga dig mindre. Kroppen vet vad den skall göra och det blir lättare och lättare för dig eftersom du blir mer och mer motiverad.

Lycka till nu och kom ihåg att en tusenmila marsch börjar med ett första steg.

Medvetna hälsningar
Gunnar

Ett oreflekterat liv är inte värt att leva
Sokrates

Här finns mer att utforska

Utbildningar

Coachutbildning 2022-2023 (Certifiering)

Välkommen till en coachutbildning som går på djupet Här kommer mer spännande och mera specifik information kring att bli certifierad helhetscoach.   Du kommer mellan oktober

Läs mer »
Nyhetsbrev

Sommar, sommar, sommar

En härlig låt som väcker minnen och solsken. Musik och lek, väcker känslor och det räcker med en ton för att du skall känna igen

Läs mer »