NYHETSBREV

Tar du tag i det som behöver göras?

Är du en prokrastinerare, som skjuter upp saker och ting, jag gör det senare, jag skall bara kolla detta först eller är du en prekrastinerare, en som är handlingskraftig och gör det som behöver göras på en gång? Coachade en ung klok kvinna som efter att ha skrivit ner vad självkänsla är för henne och sist på listan kom – ta tag i saker. Vi tittade på det skrivna på tavlan och hon kom fram till att det handlade om att ta tag i saker. Jag blev väldigt nyfiken på hennes tankar kring det och vi vred lite på det och såg att det handlade mycket om den omtalade självkänslan.

Varje gång vi planerar, säger att vi skall göra en det ena en det andra och det inte blir av. Vi skjuter upp det så säger vi till oss själva – inte denna gång heller, nu gjorde jag inte det jag sa jag skulle och fylls då med självförebråelser, skuld, ångest (inre rädsla) för konsekvensen av att vi inte gjort det vi sagt.

Vi sviker oss själva och tycker att vi är dåliga och blir deprimerad. Vi kanske jämför oss med andra som vi tror och tycker är handlingskraftiga och så känner vi oss värdelösa. Vi lever på hoppet. Imorgon är det måndag och den första i denna månad då skall jag, . . ., historien, inlärningen upprepar sig och det blev inte som jag tänkt och ville.

Du ser att det blir ingen konstruktiv spiral av detta utan tvärtom. Det du gör skapar energi och det du inte gör stjäl energi och du känner dig trött eftersom du skapar en inre konflikt, en inre frustration över att du inte gjort det du sagt och kanske börjar få dålig sömn, blir lätt irriterad, tror inte på sig själv längre och självkänslan sjunker.

Bestäm dig för att göra en sak som legat och skavt per dag och gör den. Beröm dig själv för det är du värd. Du vet ju hur länge du haft din prokrastinerare och nu börjar prekrastineraren växa inom dig och du fostrar dig själv till det du både kan vara och vill vara.

Lycka till nu med att ta tag i saker och ting – Du är resultatet av dina handlingar, sa en upplyst person för 2 500 år sedan.

Lev med vetet
Gunnar

Ett oreflekterat liv är inte värt att leva
Sokrates

PS Gå gärna in på min hemsida www.dinhelhetscoach.se och se nya klipp jag gjort. DS

Här finns mer att utforska

Nyhetsbrev

Det känns rätt!

Lyssna till din magkänsla, har du säkert hört och prövat själv. Det sitter många nerver i magen och vi producerar mycket serotonin från magen. Det

Läs mer »
Nyhetsbrev

Blir du förstådd?

Vi människor, det mest sociala djuret på jorden, umgås med vänner, barn, kollegor, möter många andra, interagerar, kommunicerar, tolkar och agerar. Blir du förstådd, och förstår

Läs mer »