NYHETSBREV

Känslan eller tanken

Har vi en fri vilja, har det filosoferats om sedan urminnes tider. Forskning liksom evolutionen har visat att vi inte har någon fri vilja däremot valfrihet. Innan du bestämmer dig så har din hjärna redan bestämt en halvsekund innan att du skulle välja det du valde. Vem var det som valde frågar du och jag? Vem är det som bestämmer egentligen? Det är väldigt mycket ditt omedvetna eller undermedvetna som styr dig. Det handlar om att leva mer medvetet och att lära känna sig själv på djupet.

Den eller det som kommer först från det undermedvetna är det som existerade under dina tre första år, som är känslorna. Du har bara känslor innan du skapar språket som då föder ditt medvetna jag. Det finns fortfarande många som tror att det är tanken och att du kan välja dina tankar, vilket låter som att du har en fri vilja och kan välja dina tankar. Det kan du inte göra innan du har ett reflekterande själv. Det vore härligt att bara välja tanken – nu äter jag inget mera glass eller nu väljer jag att gå ut och springa eller att säga nej oftare. När vi mognar handlar det om att integrera känslor och tankar.

När man då lyssnar på de som säger att det är tankarna så kan man senare bli nedslagen då man märker att det inte fungerar helt ut. Tycker det är viktigt att förstå att känslorna ligger djupare.

Feel your emotion, har jag skrivit om tidigare och vill slå ett slag för att fokusera på vad du känner och känn in känslan, som sedan kommer fram till frontalloben där chefen ser och förstår det som kommer och då kan välja i mycket större utsträckning.

Nu till årets första tips – Fridhems folkhögskola i Svalöf. De släpper sina kurser inför sommaren idag torsdag och det har ett stort utbud. Många menar att det är Sveriges bästa folkhögskola. Håller nu för tionde året i rad coachande ledarskap och för första gången en kurs i föräldraskap. Återkommer med föräldrakurser på hemmaplan i Jakobsberg tillsammans med andra kurser. Närmast en kurs i stillhet 12 – 13/2.

Lycka till nu med att känna dina känslor och sedan kunna reglera dem i intensitet. Det är stort.

Återkommer i nästa brev med en utmaning jag tog nyligen.


Med vetna hälsningar
Gunnar
gunnar@dinhelhetscoach.se
 

Ett oreflekterat liv är inte värt att leva
Sokrates

Här finns mer att utforska

Nyhetsbrev

Sommar, sommar, sommar

En härlig låt som väcker minnen och solsken. Musik och lek, väcker känslor och det räcker med en ton för att du skall känna igen

Läs mer »
Nyhetsbrev

Behöver du repetera?

Repetition – kunskapens moder, ett uttryck du säkert hört. Övning ger färdighet, 10 000 timmar är andra uttryck du hört. Har du även hört GRIT –

Läs mer »