NYHETSBREV

Personlig utveckling

Vem är jag, vad vill jag, hur skall jag göra, vem vill jag vara, varför beter jag mig som jag gör? Många tankar finns det som snurrar. Jag anmäler mig till en kurs i personlig utveckling av något slag.

Tänk om vi kunde leva mer efter dygderna. De viktigaste dygderna, var inom grekisk filosofi; klokhet, tapperhet, måttfullhet och rättrådighet. Sokrates ansåg att all dygd utgjorde en enhet och det viktiga är att känna sig själv, förstå vad som är gott för människan och hennes psyke.

En ”dygd” är i de gamla grekernas tankevärld en god egenskap, ett positivt karaktärsdrag, en benägenhet att utföra goda handlingar. Att vara moralisk enligt detta synsätt handlar om att vara väl förberedd: man skall bygga upp sin karaktär genom träning, så att man får goda egenskaper. Att vara till exempel vänlig, generös eller modig är inte en dygd om man gör det automatiskt, utan att tänka. För att vara moralisk måste man förstå varför dygderna är goda, så att man gör goda handlingar av rätt orsaker. Med andra ord måste man jobba mycket med sig själv för att utrota självbedrägeri och öka sina kunskaper.

Jag skall från och med idag leva mera ärligt, inte ljuga, lyssna mera aktivt på andra och mig själv, säga oftare vad jag tycker, stå upp för mina värderingar, vara modigare, våga pröva nytt. Många söker sanningen. Jag tror det handlar om att leva sanningen för att den skall utvecklas inom dig och uppenbara sig. Att börja leva detta kanske är för stora tuggor i ens personliga utveckling och jag får då gå några kurser, dvs. ta mindre tuggor i min personliga utveckling. Det kan bara du känna.

Vilka värden är viktiga för dig på riktigt? Börja lev dem i fler situationer och inte bara där du är trygg. Använd dig av ”mod muskeln”, låt den få utvecklas mera och står bakom och stötta dina värden i din personliga utveckling.

Lek med tanken hur en dag eller vecka skulle se ut att leva så.


Med vetna hälsningar
Gunnar

Ett oreflekterat liv är inte värt att leva
Sokrates

Här finns mer att utforska

Utbildningar

Coachutbildning 2022-2023 (Certifiering)

Välkommen till en coachutbildning som går på djupet Här kommer mer spännande och mera specifik information kring att bli certifierad helhetscoach.   Du kommer mellan oktober

Läs mer »
Nyhetsbrev

Sommar, sommar, sommar

En härlig låt som väcker minnen och solsken. Musik och lek, väcker känslor och det räcker med en ton för att du skall känna igen

Läs mer »