NYHETSBREV

Självledarskap

Det har blivit populärt med självledarskap som bygger på SDT – Self Determination Theory. Det handlar om att utveckla individens kompetens, autonomi och tillhörighet. En bra bok, har Olof Röhlander tillsammans med Magnus Lindvall skrivit, som heter motivations revolutionen, som jag varmt kan rekommendera.

Det handlar mycket om ett coachande förhållningssätt. Det som kan vara en fara är att snabbt föra in det i för unga år om man inte är utbildad pedagog. Vi behöver påminna oss om att ensam inte är stark och man är inte alltid sin egen lyckas smed. Vi är väldigt beroende av andra. Har vi ont går vi till kiropraktorn, naprapaten, akupunktören, healern, ja alternativen är många, eller så köper vi vitapro, rysk rot, ginseng eller omega-3 eller uppsöker psykiatrin eller en coach.

Lidandet vill vi bli av med snabbt. Nietzsche sa: – Att det som inte knäcker mig, stärker mig. Vi hinner inte komma i närheten av att bli knäckta utan ser till att snabbt bli av med ångesten, stressen eller problemet. Vi kan göra en profil analys så förstår vi oss själva och andra bättre på beteendeplanet. Fort skall det gå. Tålamod är inte vår bästa vapen. Utsätt oss inte för prövningar – jo, utsätt oss för prövningar vill jag säga och låt oss känna igenom dem och gå stärkta igenom dem. Vi behöver känna dem för att anpassa oss på djupet och ha kontakt med våra tårar när det är jobbigt och inte fly undan eller symptom lindra. När vi kan det så behövs inga positiva kurser, mindfulness eller annat. Då har vi byggt upp en motståndskraft och jag-styrka samt en inre trygghet.

Jag önskar dig meningsfullhet, stillhet och glädje
Gunnar

Ett oreflekterat liv är inte värt att leva
Sokrates

Här finns mer att utforska

Nyhetsbrev

Det känns rätt!

Lyssna till din magkänsla, har du säkert hört och prövat själv. Det sitter många nerver i magen och vi producerar mycket serotonin från magen. Det

Läs mer »
Nyhetsbrev

Blir du förstådd?

Vi människor, det mest sociala djuret på jorden, umgås med vänner, barn, kollegor, möter många andra, interagerar, kommunicerar, tolkar och agerar. Blir du förstådd, och förstår

Läs mer »