NYHETSBREV

Behöver du repetera?

Repetition – kunskapens moder, ett uttryck du säkert hört. Övning ger färdighet, 10 000 timmar är andra uttryck du hört. Har du även hört GRIT – ihärdighet? Vad behövs för att öva in, praktisera, öva, träna, lära in – uthållighet och tålamod. Hur är dessa muskler på dig?

Livet handlar mycket om inlärning. Vi lär in beteenden, vi lär in tankar som sedan kommer automatiskt, reflexmässigt och vi kan inte hindra dem. De bottnar i en känsla som vi har fått från vår historia och så klistrar vi på en tanke som sedan leder till en handling eller beteende. Sedan lever många ett upprepningsliv och mindre av utvecklingsliv. Det rullar på av sig självt. Du kör på autopiloten. Det har sina fördelar av att du inte behöver tänka så mycket, det går ju av sig självt och det gäller både det positiva och det negativa. De är båda inlärda. En del saker lär vi in lättare eftersom vi är olika i vår genuppsättning. En del får träna mera än andra. Generna finns givetvis med i bilden. Hur mycket bestämmer de över din autopilot. Hur mycket kan du av inlära och lära in nytt?

Du som läser mina reflektionsbrev vet vikten av att uttrycka känslor, sedan reflektera och se det från minst två perspektiv och lära in av det som hänt. Undra hur våra liv skulle påverkas av att flera gånger om dagen tänka över det vi kan vara tacksamma över, det vi lärt oss idag, något roligt minne.

Tänk att lära in, repetera in sådana händelser som sedan bara kommer upp till ytan helt av sig självt – automatiskt. Det vi fokuserar på får vi mera av.

Tänk om man skulle testa en vecka eller en dag och sedan känna efter hur det känns när det är sängdags. Det blir i alla fall en ny erfarenhet. Dalai Lama sa i en bok om lycka jag läste för länge sedan – lyckligast är den människa som har flest erfarenheter, kan anstränga sig och ha tålamod. Du får utöva alla i din inlärning.


Med vetna hälsningar
Gunnar

Ett oreflekterat liv är inte värt att leva
Sokrates

Här finns mer att utforska

Nyhetsbrev

Sommar, sommar, sommar

En härlig låt som väcker minnen och solsken. Musik och lek, väcker känslor och det räcker med en ton för att du skall känna igen

Läs mer »
Nyhetsbrev

Behöver du repetera?

Repetition – kunskapens moder, ett uttryck du säkert hört. Övning ger färdighet, 10 000 timmar är andra uttryck du hört. Har du även hört GRIT –

Läs mer »